Corre de Fåros - Den stora fårrusningen

Den Stora Fårrusningen ägde rum den 17 oktober anno 2009, en sjuårig tradition med många påstådda besökare och får. Vi lovades inte mindre än 400 bräkande får och kanske upp till 800 besökare, och självklart skulle vi medverka. Så i FoF-verkstaden funderas det och knåpas, man tänker och planerar, det ska till med försäljning av nybakade fattiga riddare, det vankas ansiktsmålning och "gissa hur många får det är i fårhuset". Fjällbete, en organisation som försöker sig på det hela med lokalproducerat och att återinföra får till Årefjällen, är evenemangets värdar, och spektaklet håller självklart till vid de två cirkustälten som också fungerar som fårstall. Geggigt värre säger jag bara.

Små glada FoFare försöker sälja sina fattiga riddare, dokumentera eventet och vara p-vakter, men den stora ruschen ofinns. Det som drar flest folk är helt klart själva fårrusningen igenom byn, och så SM i fårklippning såklart.
Nyfikna, förväntansfulla och laddade tar sig dokumentationsgruppen sig an att föreviga fårrusningen, och det pirrar lite i lilltån när jag i backen ner mot ICA posterar mig och börjar vänta. Minuterna glider förbi, plötsligt kommer en fyrhjulning med en kärra full med barn bakpå farandes längs med vägen, och barnen skriker alla i kör "fåren kommer, fåren kommer!" Folk trängs lite vid ICA men annars är gatan ganska folktom, men alla sträcker på huvudet i hopp om att få syn på de 400 bestarna. Tiden går. Barnen och fåren var visst en smula osynkade, men efter ytterligare 7 minuter kommer två ståtliga hästar som går i spetsen får fårskocken. Jag fotar och räknar sedan andlöst 1 får, 2 får, 3 får, 41 får... Men vänta lite nu. 41?!
Okej, så exakt kanske min ränkning inte var, men ni fattar poängen. Någon lade kanske till en nolla i hur många får som skulle komma, eller så var fårslakten i år extra stor.
Något snopen fortsätter jag att fotografera det lilla tåget av barn och får och hästar i en salig röra, toppat av en buss i linjetrafik som förgäves försökte hålla tidtabellen mitt i alltihopa.

Det hela liksom ebbade ut, de få folk som varit där försvann och SM vid fårstallarna fortsatte i sakta mak. Tanya fick måla SM-mästarens kind, hon prydde den med en djurtass så som många andra i klassen fått som reklam, och hon mumlade något om att hon aldrig skulle tvätta handen igen. SM-mästaren var för övrigt i 23-27 årsåldern och såg helt okej ut. Solen sken och vi roade oss själva så gott vi kunde, sluträkningen för dagen var hela 8 sålda fattiga riddare och ungefär dubbelt så många utdelade gratis till hungrande FoFare. Men skam den som inte kan roa sig själv, så vi hade kul ändå. :)

Kommentarer
Postat av: Peter Karlbom

Haha, vem var det som kom med dessa fantastiska uppgifter om vad som skulle hända?

2009-11-06 @ 04:32:07
URL: http://www.skogsmullen.de
Postat av: Sofia

Olle såklart! Tror att det varit så stort tidigare år men sedan krympt ihop ganska så rejält.

2009-11-06 @ 08:19:44
URL: http://newadventures.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0